Faq

faqs2Här lägger vi in vanliga frågor vi tycker är värda att besvara då många saker inte är helt självklara för blivande föräldrar. Vi hoppas detta ger en fingervisning kring vad du kan tänkas behöva veta.

 

En babysitter eller ett babygym?

Vi tycker inte dessa två babysaker ska jämföras då de har olika användsningsområden. Vi ser mer babysittern som ett ställe att förvara barnet säkert medans man gör hushållssysslor medans babygymmet är till för att aktivera bebisen för att träna motorik med mera och detta gäller både på rygg och mage vilket inte babysittern kan erbjuda.

Det känns helt klart säkrare att placera bebisen i babysittern medans man tar disken eller tvätten och oftast har babysittern handtag som gör det enkelt att förflytta sig mellan rummen.

Vi tycker alltså inte att dessa två produkter ska jämföras då de har helt olika användningsområden och många föräldrar tycker inte babysittern tillför något då babygymmet används betydligt mer.

 

Babygymmet bra eller dåligt?

De flesta föräldrar tycker babygymmet är en av de bättre sakerna man kan köpa till sin bebis men sen finns det så klart bebisar som aldrig gillar att ligga i babygym. Vi finner det ganska ovanligt att bebisar inte gillar babygym men det händer och vad det beror på vet vi inte riktigt, kanske är dynan för tunn på vissa dåliga modeller?

Rent utvecklingsmässig för barnet är babygymmet väldigt bra där tränas bådre motoriken i händer / armar men även muskelaturen i nacken med mycket annat. Vi finner att gymmet ger den stimulans barnet behöver de första månaderna men som allt annat så är lagom bäst, låta bebisen använda babygymmet kortare stunder i början är att rekommendera för att sedan hela tiden öka på tiden.

Bebisar kan ju även bli överstimulerade så lagom är bäst. Läs mer om överstimulans

 

När kan / ska man börja med babygymmet?

När barnet är runt en till två månader gammalt börjar det bli intressant att använda babygymmet för det är oftast först då barnet börjar bli intresserad av figurerna i babygymmet.

Vissa föräldrar börjar även lite tidigare men oftast är det kring 1-2 månader som barnet börjar intressera sig för sakerna och om du planerar att använda det tidigare skulle vi rekommendera att du plockar bort några figurerna så inte stimulansen blir för stor i början. Se även till att dynan är lagom tjock så babisen ligger bekvämt och skulle madrassen vara lite tunn går det att lägga en filt under babygymmet.

 

Har ni tips på vad man kan hänga i babygymmet?

Plastspeglar är något de flesta barn uppskattar och många barn kan fastna framför spegeln många gånger. Oftast är det prasslandeprylar som fungerar bäst men det gäller att de har börjat få in greppmotoriken då eller att det är på god väg för annars kanske det är bättre med något som skramlar vid rörelse. Men det är en god idé att byta ut leksakerna i babygymmet då och då så det förnyas för annars finns det risk att barnet blir uttråkat och barn glömmer så det går oftast väldigt bra att varva leksakerna då och då.